Turecko, ako ho nepoznáte, aneb skryté krásy Istanbulu

PromoKupon guarantee

Všetky zľavy garantujeme. Odmena pre každého, kto tu nájde neplatnú akciu!

Ste typ človeka, ktorý si zaplatí dovolenku s all-inclusive a jediné miesto, kam sa mimo hotel pozrie, sú obchody so suvenírmi? Alebo radšej žijete ako miestni ľudia, stravujete sa lokálnym jedlom a spoznávate dané miesto také, aké v skutočnosti je? Ak vám viac sedí druhá možnosť, čítajte ďalej.

Kedy ísť do Istanbulu a na čo všetko sa pripraviť

Najvhodnejšia doba pre návštevu tohto krásneho mesta je jar a jeseň. Teploty sa tu v máji pohybujú okolo príjemných 23°C a pravdepodobnosť dažďov je nízka. More má v túto dobu okolo 15°C. Ďalšie vhodné obdobie je na prelome septembra a októbra, kedy môžete očakávať pekných 25°C vzduchu a 20°C mora. Je tu ale väčšia šanca, že zmoknete, čo vás na jar pravdepodobne nečaká.

Čo od tohto miesta ale vôbec čakať? Toto mesto má neuveriteľných 15,5 miliónov obyvateľov a z jedného konca Istanbulu na druhý je to vzdušnou čiarou okolo 70 kilometrov. Že v tomto meste stretnete mnoho ľudí, to vás celkom iste neminie. Taky tu ale stretnete veľké množstvo mačiek, o ktorej sa však miestni ľudia dobre starajú a mačky tak vyzerajú dobre a dávajú tomuto miestu svoje nenapodobiteľné čaro.

Symbolom Istanbule je úžasný chrám z 6. storočia, Hagia Sofia, ktorý sa stal v roku 2020 opäť mešitou a ktorého vnútorná výzdoba zabrala viac ako 100 rokov. Na svojom kúzlu však nič nestratil, naopak jeho podlahu pokryl krásny modrý koberec, na ktorom sa môžete prechádzať kľudne aj o polnoci, kedy tu nestretnete takmer živú dušu. Môžete si tu sadnúť, alebo pokojne aj ľahnúť a stráviť tu času, koľko budete chcieť. Mešity majú byť pre všetkých a zadarmo a nie je tomu inak ani pri chráme Hagia Sofia, kde sa žiadne vstupné tiež neplatí.

Istanbul ale skrýva ďalšie prekrásne pamiatky, ktoré stoja za zmienku. Palác vo štvrti Besiktas je niečo, čo by ste iste mohli navštíviť a vstupné 200 tureckých lír (asi 20 €) radi obetujete. Rovnaké vstupné je tiež v paláci Topkapi, u ktorého sa tiež nachádza prekrásny park. Budete v ňom môcť počuť spev papagájov a samozrejme všadeprítomných čajok. Za plavbu v úžine Bospor a Dardanely zaplatíte len pár drobných (do 4 € za 2hodinovú plavbu) a výhľady z lode budú cenným zážitkom, na ktorý budete ešte dlho spomínať. Za zmienku tiež stojí nádherné námestí Taksim, kde sa týči krásny monument a obrovská mešita. V blízkosti je tiež úžasný kostol a môžete sa aj prejsť po ulici Istiklal Cadessi, na ktorej (a v jej okolia) nájdete kaviarne a reštaurácie a obchody nielen so suvenírmi.

Ďalšie krásny park, ktorý stojí za zmienku, je Yildiz Park, kde tiež môžete naraziť na korytnačky v miestnom jazierku, kochať sa vodopády, alebo si len užívať miestnej pokoj. Tu totiž nebudete počuť ani autá a miesto 15milionového mesta sa budete cítiť skôr ako v oáze pokoja na okraji lesa. To isté ponúka aj park v blízkosti stanice metra linky M2, Haciosman, na severe mesta. Navyše tu môžete uvidieť aj volavku, ktorá ani nie je príliš plachá a tak si ju môžete v kľude z blízka odfotiť.

Aké sú v Istanbule ceny?

Za ubytovanie a vstupné dáte asi najväčší podiel peňazí, inak je tu všetko až smiešne lacné, alebo aspoň priemerné. Ceny za noc v izbe pre 2 ľudí sa tu pohybujú okolo 40 € a keď budete šikovní, nájdete si cez Airbnb aj ubytovanie okolo 20 - 25 €.

Jedlo za pár korún vás tu neminie a môžete naraziť aj na miesta, kde sa najete plnohodnotného jedla za 1,5 - 2 €. Áno, nerobíme si srandu. Za menšie kebab tú dáte aj 0,9 € a garantujeme vám, že lepšie ste v živote nejedli. Čo je tu ale skutočná lahôdka, tak sú miestne džúsy. Za čerstvo vytlačený džús z pomaranča, grepu či granátového jablka zaplatíte len 0,5 € za 1,5 dl a tiež jeho príprava bude pre vás zážitkom sama o sebe.

Prekvapivo lacné sú tu aj suveníry, kde sa často stretnete aj s ozajstnými skvosty vyrobenými priamo v Turecku a lacno tú môžete nakúpiť tiež oblečenie či topánky.

Metro tu stojí 0,6 € za samostatnú jazdu a lístok kúpite u vstupe do metra v automate. Môžete tiež zaobstarať výhodnejšie lístok na 3 jazdy za 1,5 €, alebo 10 jázd za 4 €. Pripravte sa však, že metro aj ďalšie spoje budú naozaj plné.

Koľko dáte za letenku a odkiaľ sú priame spoje?

Ak žijete vo Slovensku alebo v Brne, bude pre vás iste najvýhodnejšie letieť priamym spojom z Viedne, ktorý stojí už od 168 € na osobu. Priamy let trvá len 2h 15min a utieče vám ako voda. A kde nájdete najlacnejšie letenky do Istanbulu? No predsa na webe Pelikán, kde sme našli aj tieto!

A čo takto rovno celý zájazd, kedy nemusíte nič riešiť sami? Takéto ponúka pre zmenu Invia a celý pobyt na 8 dní vás vyjde od 311 € na osobu a to vrátane raňajok. Verte, že obed či večeru je lepšie vyskúšať v miestnych podnikoch a užijete si tak rozmanitú stravu, a preto raňajky bohato stačí a takýto zájazd by sme vám aj sami odporučili, nezávisle na cene. So spoločnosťou Invia si vyberiete od 3 hviezdičkových hotelov až po tie s najlepšou starostlivosťou, kde sa budete cítiť ako turecký sultán.

Nadchol vás Istabul tiež? Verte tomu, že je toho ešte oveľa viac, čo vám môže toto krásne a divoké mesto ponúknuť. Jeho čaro je jedinečné, rovnako tak ako milí a usmievaví ľudia, ktorí ako by sa do tak veľkého mesta ani nehodili. Poletíte tam aj vy? :-)

Vydané: 15.10.2021