Budeme musieť za tovar z Aliexpressu platiť viac?

PromoKupon guarantee

Všetky zľavy garantujeme. Odmena pre každého, kto tu nájde neplatnú akciu!

Objednávali ste si často kvôli veľmi nízkej cene a doprave zadarmo tovar z Číny a iných štátov mimo Európskej únie? Čoskoro už budete musieť porozmýšľať, či sa vám to stále oplatí, pretože u veľmi lacných produktov by mohli náklady výrazne presiahnuť hodnotu samotného tovaru. Pozrite sa na novinku, ktorá bude platiť od 1. 7. 2021.

Lacný nákup z Aliexpressu

Doteraz bolo jednoduché si nechať poslať z Aliexpressu tovar, za ktorý ste nemuseli platiť nič navyše. Stačilo mať objednávku do 22 € a neplatili ste ani DPH, ani clo. U objednávky do 150 € ste platili len DPH a u vyšších objednávok tiež spomínané clo. Už pri hodnote nad 22 € ste však museli vybaviť colnú deklaráciu, ktorá zaberie veľa vášho času, alebo zaň zaplatíte nemalú sumu v prípade, že ho za vás prevedie Slovenská pošta na základe plnej moci.

DPH a clo do 1. 7. 2021:

  • hodnota objednávky do 22 €: neplatí sa ani DPH, ani clo
  • hodnota objednávky do 150 €: platí sa DPH
  • hodnota objednávky vyššia ako 150 €: platí sa DPH aj clo

Ak ste si objednávali viac tovaru, stačilo ho rozdeliť do niekoľkých objednávok do 22 € a platenie DPH a clá ste sa vyhli.

Júlové zmeny

Od 1. 7. 2021 nastáva zmena, ktorá nepoteší žiadneho lovca ultralevného čínskeho tovaru. Novo budete musieť platiť DPH aj za objednávky do 22 €. Pripravte sa na to, že ak si objednáte tovar pred týmto dátumom, doprava môže trvať aj mesiac a dlhšie. Nepríjemné colné povinnosti, ktoré ste nečakali, vás potom môžu veľmi prekvapiť.

DPH a clo od 1. 7. 2021:

  • hodnota objednávky do 22 €: platí sa DPH
  • hodnota objednávky do 150 €: platí sa DPH
  • hodnota objednávky nad 150 €: platí sa DPH aj clo

V praxi to teda znamená, že aj s tými najlacnejšími maličkosťami, ktoré ste si objednali, budete musieť vybaviť colnú deklaráciu, a to buď sami, alebo to za vás urobí Slovenská pošta za už spomínaný poplatok. 

Pár dobrých správ na záver

Aby sme však len nesmutnili, pozitívnou novinkou je, že sa chystá tiež zavedenie aplikácie, kde si colnú deklaráciu budete môcť vybaviť sami. Vyhnete sa tak poplatku a zdĺhavému vyplňovanie a odosielanie cez Slovenskú poštu. Naviac je tu ešte jedna možnosť, ako sa DPH a clu vyhnúť úplne. Tým je objednanie zo skladu, ktorý sa nachádza priamo v EU. Veríme, že Aliexpress takéto sklady rýchlo postaví a doprava zdarma nás tak čaká aj v ďalších rokoch :-)

Vydané: 16.4.2021